Siirry suoraan sisältöön

RIA-Majat

Viihtyisää majoitusta
Lapin maisemissa Ylläksellä

Etusivu » Majoitus » Paloturvallinen loma RIA-Majoilla

Paloturvallinen loma RIA-Majoilla

Älä jätä kenkävuorta eteiseen – tässä viisi vinkkiä paloturvalliseen mökkilomaan RIA-Majoilla (Lähde: www.yle.fi + täydentäen RIA-Majojen olosuhteilla)

Pyydämme ilmoittamaan kaikista paloturvallisuuteen liittyvistä havainnoista ja poikkeamista viipymättä tällä havaintolomakkeella.

1. Havannoi ja testaa kaikki palovaroittimet

Kaikissa majoitus-/nukkumistiloissa on palovaroittimet, joiden toiminta tarkastetaan majayhtiön toimesta säännöllisesti. Tästä huolimatta voi vikaantumisia tai paristojen loppumisia tapahtua. Paina testinappia niin pitkään, että palovaroitin alkaa piipittää. Jos piipitystä ei kuulu, vaihda paristo (pariston vaihtamisen kulut korvataan kulutositteita vastaan).

2. Varmista ulospääsytiet

Älä kasaa ulko-oven eteen kenkävuorta. Mieti nukkumajärjestystä: voisivatko lapset ja huonojalkaiset nukkua paikassa, josta on helppo poistua nopeasti? Tutki myös, mitkä mökin ikkunoista on helppo avata. Jos tulipalo syttyy etkä pääse ulos ovesta, voit rikkoa ikkunan tuolilla. Varo rikkoutunutta lasia ja käytä tarvittaessa peittoa suojana. Riisu kengät ja ulkotakit paikkaan, josta ne on helppo napata mukaan, jos tulee kiire siirtyä ulos.

3. Havainnoi ja tarkista majojen alkusammutusvälineet

Jos makkaraperunat kärähtävät, onko keittiössä sammutuspeite? Entä käsisammutin? Ovatko ne helposti saatavilla? Kokoonnu lomaporukan kesken juttelemaan, miten sammutusvälineitä käytetään ja kuka tekee mitäkin, jos tulipalo syttyy.

Keittiöistä löytyvät sammutuspeitteet. Alkusammutuskalusto löytyy sekä päärakennuksesta että ylämajoilta:
PÄÄRAKENNUS: Sisäänkäynnin eteisessä on pikapaloposti ja käsisammutin
YLÄMAJA: huoneistojen eteistiloissa on molemmissa käsisammutin sekä varastotilassa käsisammutin.

Mikäli havaitset alkusammutuskalustossa puutteita, ethän epäröi olla siitä majayhtiöön suoraan yhteydessä!

4 Varusteiden kuivaaminen niille kuuluvissa tiloissa - EI saunassa!

Saunassa ei saa koskaan kuivattaa vaatteita tai varusteita. Vaikka kiukaan yläpuolelle olisi viritelty naruja, älä käytä niitä (poista ne viipymättä). Jos käytät kiukaassa olevaa ajastinta, mieti, voiko joku olla mökissä paikalla silloinkin, jotta kiuas ei lämpiäisi ilman valvontaa.

Päärakennuksessa on oma kuivaushuone vaatteiden ja varusteiden kuivattamiseksi. Ylämajan varastotilassa on jokaiselle huoneistolle varattuna oma kuivauskaappi.

5. Kulje poistumisreitti läpi

Tutkikaa yhdessä, mikä on nopein poistumisreitti tulipalon sattuessa. Isommissa majoituspaikoissa reitti on merkitty seinällä olevaan karttaan. Poistumisreitin läpi kulkeminen vie muutaman minuutin, mutta se kannattaa.

Vinkit antoi Lapin pelastuslaitoksen turvallisuuskouluttaja Riku Mäenpää.