Ylläksellä tapahtuu ympäri vuoden. Ylläksen tapahtumista löydät musiikki- ja kulttuuritapahtumia, urheilutapahtumia, taidenäyttelyitä, perheille soveltuvia tapahtumia ja paljon paljon muuta.
Arktinen aamu -Reidarin luovuuden lähteillä, Särestöniemi-museon Galleria 13.12.2022-30.11.2023
Taiteilija Reidar Särestöniemen (1925-1981) maalaukset kuvaavat vaihtuvien vuodenaikojen pohjoista luontoa, missä elämä tapahtuu iloineen, suruineen ja nautintoineen. Luonto on kuin linssi, jonka läpi katsotaan ihmisen elämään.
Näyttelyn nimiteoksessa Arktinen aamu, 1966 (Kittilän kunta) parrakas ilves soittaa aistit valloittavalle kevään hurmokselle.
Ilves on Reidarin inkarnaatio, hänen omakuvansa. Reidar kuvaili: ”Tavallisesti ilvekselläni on välikädet tassujen edessä ja punainen parta. Lisäksi se soittaa sitä varpua, jolla katsotaan kaivoa. Se on hyvin musikaalinen ja sillä on kaikki ne lahjat, joita minulla ei ole – ja kuitenkin se olen mie.”
Galleria Kellokas – Ars Nartae 18.2.-5.4.2023
Kenen maisema? Tunturi-Lapin Nykytaideviikot, Ars Nartae, järjestetään toista kertaa Äkäslompolossa Galleria Kellokkaassa alkavan hiihtosesongin aikana. Avoimen haun kautta valitut teokset keskustelevat aiheesta Kenen maisema?
Kenen maisema? Tunturi-Lapin Nykytaideviikot, Ars Nartae, järjestetään toista kertaa Äkäslompolossa Galleria Kellokkaassa alkavan hiihtosesongin aikana. Avoimen haun kautta valitut teokset keskustelevat aiheesta Kenen maisema?
Laaja nykytaiteen näyttely on Lapin taitelijaseuran sekä Kulttuuriyhdistys Valsan yhteistyössä tuottama kokonaisuus. Sen tuottaa ja kuratoi seurojen edustajat Eveliina Mänty-Ollanen ja Tanja Koistinen. Työryhmän kolmas jäsen, Antti Huhtala, vastaa visuaalisesta markkinoinnista.
“Tänä vuonna näyttelyyn haki 127 taiteilijaa 466 teoksella. Kuratointiurakka oli suuri, mutta sitäkin antoisampi. Oli mahtava päästä kasaamaan kokonaisuutta näin hienosta joukosta. Moni erinomainen teos ja taiteilija jäi ulkopuolelle, kun teoksia valittiin kokonaisuus ja teema edellä. Teosehdotuksia tuli ympäri Suomen sekä myös kansainvälisiltä vesiltä.” sanoo Tanja Koistinen Lapin taiteilijaseurasta.
“Viime vuonna haimme nimenomaan pohjoiseen linkittynyttä taidetta. Tänä vuonna keskityimme teemaan, joka kosketti ilmeisen monia. Valitut teokset kokonaisuutena kertovat maisemasta muovautujana: Maisemalla on muisti, itseisarvo ja oma näkökulmansa. Vaikka tekijä on poissa, teos elää.” kertoo Eveliiina Mänty-Ollanen Kulttuuriyhdistys Valsalta.
Ars Nartae tähtää vuosittaiseksi tapahtumaksi, joka tarkastelee taiteen keinoin pohjoiseen liittyviä kysymyksiä. Näyttelykonseptin ydin on alun alkaen ollut kriittinen näkökulma sekä reilun taiteen periaatteet: Näyttelyyn osallistuminen on taiteilijalle maksutonta. Tänä vuonna näyttelyproduktio sai TAIKE:lta rahoituksen harvaana asuttujen alueiden kulttuurihankehaussa.
Tunturi-Lapin moni-ilmeisessä luonnossa riittää käyntikohteita. Ajatellaan vaikka Ylläksen alueen tuntureita: niillä kaikilla on oma luonteensa. Yksi on yhteistä – katto on korkealla ja seinät horisontissa.
Sydäntalvella elohopea saattaa tippua Ylläksen kylissä niin alas, että ulos ei huvita mennä. Vaikkei uskoisi, ylhäällä tunturissa on usein huomattavasti lämpimämpää. Kuertunturin huipulle pääsee moottorikelkalla nauttimaan huikeista näköaloista.
Porot
Nuo pohjoisen sherpat, auttoivat aikoinaan postinkannossa Ylläksellä. Poroihin voi tutustua lähemmin porotilavierailulla, jossa pääsee myös poroajelulle.
Fatbike-pyöräily
Leveärenkaiset läskipyörät sopivat täydellisesti Ylläksen maastoihin, joissa niillä voi liikkua ympäri vuoden. Paksut renkaat tekevät kyydistä tasaista ja miellyttävää jopa lumisilla tuntureilla. Talvipyöräreittejä huolletaan kuten latujakin, joten olosuhteet ovat aina parhaat mahdolliset – Ylläksen reitistö on jo sadan kilometrin mittainen. Tämä mukava harrastus sopii kaikenikäisille.
Nouse hissillä Ylläksen huipulle
Mahtava Yllästunturi on ansaitusti Ylläksen matkailualueen keskipiste. Suomen eteläisimmän suurtunturin huipulta avautuu upeat maisemat, ja sieltä löytyy myös Suomen korkeimmalla sijaitseva ravintola.
Hiihtokeskuksemme ylpeys, Ylläs 1 Gondoli -hissi on kaikilla mittapuilla Suomen tunturihissien ykkönen. Gondolissa kahden kilometrin matka Ylläksen huipulle, 719 metrin korkeuteen sujuu jopa seitsemässä minuutissa. Gondolihissiin on esteetön pääsy pyörätuolilla sekä lastenrattailla. Osa gondolihissin kopeista on myös koiraystävällisiä.
Avantouinti ja sauna
Ylläksellä voi saunoa tuntureiden syleilyssä Äkäslompolojärven rannassa, Suomen korkeimmalla sijaitsevassa saunassa Yllästunturin huipulla, perinteisessä savusaunassa Ylläsjärven rannassa, maailman ainoassa Gondolisaunassa tai vaikkapa Lapland Hotel Saagan Spa-osaston sähkö- tai höyrysaunassa.
Jos rohkeus riittää, niin Ylläksellä voi pulahtaa myös avantoon. Äkäslompolosta, Ylläsjärveltä ja Luosusta löytyvät upeat puitteet avantouintiin. Rantasauna ja kirkasvetinen järvi odottavat uimareita. Ylläksen yöpuun rantasaunassa mahtuu saunomaan isompikin porukka.
Luosujärven latukahviossa voi hiihtäjä nauttia mehun ja munkin lisäksi pulahtamisesta avantoon. Luosujärven latukahvioon pääset helposti myös autolla.
Huskyajelulle erämaahan
Huskyt, koirarotujen lassevirenit, ovat luotuja juoksemaan ja rakastavat sitä. Ylläksellä koiravaljakkoajelua pääsee kokeilemaan pidemmillä ja lyhyemmillä lenkeillä päivittäin lumisena aikana. Uudet karvakaverit odottavat!
Ratsastus Ylläksellä
Ratsastusta voi harrastaa Ylläksellä ympäri vuoden. Kokopäiväretki vehreässä kesäluonnossa, kuulaan raikkaassa syyssäässä tai muutaman tunnin talvinen ratsastusretki hevosen liikkuessa lähes äänettömästi lumisessa metsässä ovat unohtumattomia kokemuksia.
Retkillä ja vaelluksilla edetään kelin, maaston ja ratsastajien kokemuksen mukaan. Valinnanvaraa on paljon ja jokainen heppahullu löytää varmasti itselleen sopivan ratsastusretken.
Täyskaatoja ja hauskanpitoa tunturin juurella
gr8 Pöllö – Ylläs on Lapin henkeen tehty 8-ratainen viihdekeilahalli, jossa ainutlaatuiset valkoiset radat hohtavat eri väreissä luoden taianomaista revontulitunnelmaa.
Viihdekeilaratakokonaisuus ja sen yhteydessä toimiva Pöllö (ski bar – lounge) muodostavat ainutlaatuiset puitteet hauskaan ja rentoon yhdessäoloon. Keilahalli sijaitsee hyvien kulkuyhteyksien päässä Ylläsjärven puolella gondolihissin vieressä.
Laskettelu ja lumilautailu
Laskettelukansa tietää, ettei Ylläksen rinteille löydy kotimaasta vertaista – sekä Suomen suurin korkeusero että pisin rinne ovat Ylläksellä.
Kahden hiihtokeskuksen 63 rinteestä ja ympäröivien tuntureiden vapaalaskukohteista löytyy mäkiä kaikille laskijoille. Parkki, lastenrinteet ja hiihtokoulu lisäävät hauskanpidon kirjoa koko perheelle.
Maastohiihtoa Lapissa
Ylläksellä usein jo marraskuussa pääsee hiihtämään ylhäällä tunturissa olevalla, niin sanotulla lämpöladulla. Lämpölatu kiertelee tunturin puurajassa, missä pakkasta on jopa puolet vähemmän kuin alempana kylissä. Paukkupakkasella kannattaakin suunnata mahdollisimman korkealla sijaitseville laduille ja kovalla tuulella taas alas kuruihin ja metsän siimekseen. Lämpölatu on valaistu ja yhdistää Äkäslompolon ja Ylläsjärven.
Lämpöladuille pääsee Ihmisen Ringin (4.) ja Lännentien (8.) lähtöpaikoilta.
Revontulibongaus Ylläksellä
Ylläs on aito revontulikeskus, sillä napa-alueita ympäröivä revontulivyö kulkee sopivasti näköpiirissä. Pukeudu siis lämpimästi, valitse kirkas yö ja mene aukealle paikalle revontuliväijyyn. Käännä selkä etelälle tai katso ylös taivaan lakipisteeseen mukavasti porontaljalla makuupussissa pötkötellen.
Lumikengillä luontoon
Ylläksellä on noin 50 kilometriä merkittyjä lumikenkäreittejä. Opastetuilla retkillä kuulet tarinoita tunturiluonnosta ja kylistä. Lumikenkäilyä on myös helppo kokeilla omin päin ja Ylläksellä on useita vaihtoehtoja lumikenkien vuokraamiseen.